Mlýnky na maso: proč záleží na převodovce, materiálu a správné šajbě
Mlýnky na maso vypadají na první pohled podobně, ale rozdíl mezi domácím spotřebičem a profesionálním strojem je obrovský. Nejde jen o výkon, ale hlavně o použité materiály, typ převodovky, hygienu a životnost. Pokud má mlýnek skutečně sloužit v gastronomii nebo řeznické výrobě, plastové díly a nízká odolnost se dříve nebo později projeví. Právě proto stojí za to vědět, co odlišuje obyčejné řezačky od modelů, jako jsou Maxima 120 kg/h, 220 kg/h nebo 320 kg/h.

Plastová vs. kovová převodovka: kde se láme chleba (ne ozubené kolo)
Srdcem každého mlýnku je převodovka. U levnějších a domácích řešení bývá plastová nebo kombinovaná s hliníkovými slitinami. To snižuje hlučnost a výrobní cenu, ale výrazně omezuje životnost i zatížitelnost. Plastové součásti snesou jen krátkodobý provoz, rychleji se opotřebují a při větším odporu masa mohou prasknout nebo poškodit motor Kovová převodovka, kterou používají profesionální stroje, přenáší výkon mnohem efektivněji a stabilněji. Nevadí jí dlouhodobá práce, neztrácí přesnost ani sílu a nerozpadne se při větším kusu masa nebo šlachách. U vyšších modelů Maxima je převodovka robustní a přizpůsobená reálnému gastro provozu – žádné kompromisy na zatížení, mazání nebo převod síly.
Materiál příruby a těla: nerez vítězí nad plastem i slitinou
Velký rozdíl je i v tom, z čeho je vyrobena příruba a mlecí komora. Domácí mlýnky často používají plastové nebo hliníkové slitiny, které nejsou vhodné do myčky a časem šediví, oxidují nebo ztrácí tvar. To není jen estetika, ale i otázka hygieny a bezpečnosti. U mlýnků Maxima se používá celonerezová konstrukce, včetně příruby. Díky tomu lze komponenty bez obav omývat v myčce, dezinfikovat a pravidelně čistit bez rizika poškození. Ve srovnání s domácími mlýnky typu 400W kategorie je to obrovská výhoda pro restaurace, bistra, zpracovatele masa i výrobce uzenin. Nerez si drží tvar, nenasákne pachy a časem nestárne.Výkon: není 120 kg jako 320 kg
Při výběru hodně napoví kapacita. Základní model Maxima umí až 120 kg masa za hodinu, což zvládne menší gastro, farmáře nebo bistra. Střední model 220 kg/h je ideální pro řeznictví a provoz s vyšší průchodností. A varianta 320 kg/h už funguje jako masivní pracovní stroj pro nepřetržitý provoz. Oproti tomu domácí mlýnek s motorem 400 W obslouží pár kilogramů denně a jakmile mu dáte šlachovité maso nebo větší objem, přehřívá se a zpomaluje.
Profi řešení typu PS-22 pak představuje ještě vyšší ligu – masivní pohon, velká hlava, dlouhá životnost a možnost provozu se silnými šajbami.
Mlecí desky (šajby): víc než jen kolečko s dírami
Rozdíl není jen v průměru otvorů, ale i celkové velikosti šajby. U domácích zařízení se používají menší desky a omezený výběr zrnitosti. U profesionálních mlýnků jsou šajby větší, stabilnější a snadněji se mění podle potřeby. Jemná deska kolem 3 mm je perfektní na paštiky nebo maso na párky, 6 mm na sekanou a hrubší otvory třeba na čerstvé klobásy nebo burgery. Větší průměr znamená rychlejší průchod masa, menší zatížení motoru a menší riziko ucpání. Maxima nabízí kombinaci výkonu, kvalitního šneku, ostrého nože a šajeb, které skutečně fungují pod tlakem.

Hygiena, mytí a reálné používání
Co se často podceňuje, je mytí a údržba. Domácí i levné komerční mlýnky s plastovými díly a hliníkem nelze dávat do myčky, dezinfikovat ani čistit agresivnějšími prostředky. U nerezových mlýnků Maxima je to bez problémů – konstrukce snese teplotu, vlhkost i saponáty. Při rozebrání se nic nekroutí, nedegraduje a nepopraská. V gastro provozu, kde jde hygienická kontrola ruku v ruce s praxí, to hraje zásadní roli.Poměr cena vs. výkon: proč Maxima dává smysl
Nejde o to shazovat domácí řezačky nebo levné mlýnky. Každé zařízení má svůj účel. Ale pokud chcete spolehlivý stroj, který zvládne reálný provoz, nevadí mu zátěž, lze ho mýt v myčce a má kovovou převodovku, nedává smysl šetřit na materiálu. Modely Maxima jsou zlatý střed mezi průmyslovou technikou a dostupností. Nabízí výkon 120–320 kg/h, celonerezové provedení, odolnost, možnosti servisu a použití standardních šajeb. K tomu rozumnou cenu, která se vrací dlouhodobě – ne po první zátěži. Kdo mele jen příležitostně, vystačí si s domácí plastovou verzí. Kdo ale pracuje s masem pravidelně, ocení sílu, stabilitu a životnost mašiny, která něco vydrží.
Máte dotaz? Obraťte se na našeho experta!
Lubomír Javůrek vám poradí s výběrem i rozšířením provozu.
Pondělí – Pátek: 9:00 – 16:00
Tel.: +420 603 218 006
E-mail: obchod@gastrofans.cz
