Orgány státní správy u nás pohodlně nakoupí na fakturu.

Upečte si doma pizzu jako z pizzerie

Napadlo vás někdy, že byste výrobu pizzy mohli svěřit sami sobě? A proč ne? Pizza jde upéct i v běžné kuchyňské troubě, stačí k tomu jen pár vychytávek, které najdete na našem e-shopu. Jen pozor! Těsto na tu nejlepší pizzu by se mělo přes noc rozležet, takže otevření své domácí pizzerie musíte plánovat minimálně den předem. :) 

Tip: Domácí pizzerie nevyžaduje žádné velké investice, stačí vybavení za pár stovek a můžete všechny přesvědčit, že vaše příchuť je ta nej. 

Co budete potřebovat za vybavení? 

Pec doma stavět nemusíte, žádné strachy. Stačí běžná kuchyňská trouba, která se dá vyhřát minimálně na 200, ale lépe i na 250 °C. Pizza se dá nejlépe upéct pomocí speciálního hliníkového síta. Hliník totiž výborně vede teplo, takže pomůže vytvořit tu správně propečenou placku s křupavými okraji. Běžné trouby jsou uvnitř široké 40 cm, pro domácí pečení se proto hodí síto s průměrem 330 mm, aby okraje pizzy nebyly příliš blízko zdroji tepla a nespálily se dřív než zbytek těsta.

Místo síta se dá použít i kulatý ocelový plech. Jeho výhodou je velká odolnost a také univerzálnější využití. Pokud ho vystelete pečícím papírem, můžete v něm klidně péct koláče. Jen pozor na jeho nízké okraje. Podobně jako síto, i kulatý plech by měl mít průměr kolem 320 mm, aby se vešel do trouby a zároveň nepřipaloval kraje.

Co ještě oceníte?

Pro snadné a profi servírování se hodí kráječ na pizzu. Rozřezání bude rychlé a efektivní a zbyde tak spoustu času na jídlo.

Každý člen rodiny si zaslouží svou pizzu a každá pizza si zaslouží svůj talíř. Jak kráječ, tak talíře využijete na spoustu dalších pečených dobrot a koláčů.

Suroviny na 2 pizzy

270 g mouky na pizzu nebo vysokolepkové mouky s označením 00
další mouka na posypávání plochy a rukou
100 ml vody
20 g droždí, asi polovina kostky
2 lžíce oleje
1 kávová lžička cukru
špetka soli

Plus vaše oblíbené pochoutky na vrchní vrstvu. Obvyklí podezřelí jsou sýry všeho druhu, slanina, kuřecí kousky, tuňák, rajčatový protlak, špenát a bylinky, hlavně bazalka.

Postup

Rozmíchejte droždí ve 100 ml vlažné vody. V další nádobě smíchejte mouku se solí a vodu s rozmíchaným droždím tam opatrně přilejte. Vše postupně zapracujte, můžete použít domácí robot nebo těsto hníst ručně. Uhnětený bochánek rozdělte na 2 poloviny, které umístěte asi 10 cm od sebe, aby měly dostatek místa na vykynutí. Překryjte je potravinovou fólií, aby nevyschnuly a nechejte přes noc vykynout v ledničce. 

Tip: Dlouhé kynutí při nízké teplotě zaručí lepší chuť a jemnost.

Po vykynutí těsta nechte troubu vyhřát na nejvyšší teplotu (až 250 °C). Buďte trpěliví, vyhřátí může trvat i půl hodiny. Na troubě nastavte buď speciální pizza program nebo horní i dolní výhřev. Pro správnou pizzu je důležitá vysoká teplota a také spodní pečení, proto rošt umístěte spíše dolů.

Tip: Až vám kontrolka zasignalizuje, že je trouba připravená, nastavte si budík ještě na dalších 10 minut. Díky tomu bude mít trouba správnou teplotu i poté, co ji otevřete, abyste do ní pizzu vložili. 

Těsto rozmačkejte do kulatého tvaru na plech a nejdříve potřete rajčatový protlakem, olejem nebo jinou omáčkou či tekutinou. Až na ni pokládejte pevné kousky. Bylinky navrch pořádně zakápněte olejem, aby se nespálily.

Plech vložte do rozpálené trouby (zbytečně ji nevětrejte) a pečte dozlatova. To v praxi znamená 10–20 minut, podle toho, na jakou teplotu vaše trouba běží. Až bude mít vaše pizza správnou barvu, opatrně vyjměte horký plech z trouby, pizzu podeberte a přesuňte na servírovací talíř, rozkrájejte – a voilà, hodování může začít!

zobrazit celou kategorii pizzerie.